среда, 18. децембар 2013.

Домаћи хлеб




Састојци:
-          бело брашно (ТИП 500), 1 кг
-          интегрално брашно, 200 гр
-          кукурузно брашно, 2 кашике
-          ражано брашно, 1 кашика
-          хељдино брашно, 1 кашика
-          со, 1 кашика
-          50 грама различитих семенки (сунцокрет, бундева, сусам, лан)
-          0,8 л топле воде
-          ½ квасца
-          1 кафена кашика шећера
-          листови  свежег купуса
-          уље




Припрема:
У шољу сипати топле воде до пола, ставити 1 кафену кашику шећера, 1 кафену кашику брашна, промешати и оставити 15-ак минута да одстоји, како би квасац надошао (2). Ја ту шољу обично ставим на радијатор, па убрзам процес. У суд где ћете месити хлеб, ставите горе наведено брашно (бело, интегрално, кукурузно, ражано и хељдино) и со (1). Све ово добро промешајте кашиком или руком.  Додајте 0,5 л топле воде, пола кафене шољице уља, , промешајте мало и потом сипајте квасац из шољице који је претходно усквасао (3). Добро све измешајте, и додавајте остатак воде док не добијете масу средње густине. Не превише тврдо тесто, нити превише меко (4).
Затим суд оставити на собној температури, и како би скратили време, замотајте га ћебетом или већим пешкиром, како би хлеб брже нарастао. Након 30-45 мин га премесите кашиком (5), нема потребе  вадити тесто из чиније. Тако још 3 пута  премесити и хлеб је спреман за печење.
 Обично, у међувремену, искористим од теста направити и неколико уштипака. Њих испржим на уљу, узимајући из премешеног хлеба кашиком (6), по једну лоптицу, и стављам је на загрејано уље (7). Пржим их на слабој ватри пар минута са обе стране. Затим их обавезно оставим у једној поклопљеној чинији да одстоје 5-10 мин како би били мекани и спремни за јело (8).
 На сто сипајте мало брашна и на њега ставите тесто хлеба, обликујући га од спољашњих ивица ка унутра (9).  Узмите цело тесто у руке и отресите брашно које је вишка, затим га ставите у тепсију (пречник 28-30 цм) где сте претходно поређали свеже листове купуса (10). Хлеб ставите тако да вам видљива површина у тепсији буде она која је била директно на брашну са стола. Руком обликујте хлеб у тепсји, да буде равномерно свуда распоређено тесто (11). Затим исеците ножем на пар места, како не би дошло до већег пуцања коре при печењу, а и мени лепше овако изгледа (12). Покријте чистом крпом, да одстоји 15-ак минута (ово је неопходно да би био пунији и укуснији), а за то време загрејте рерну на 220 степени. Затим ставите хлеб на печење. Првих 30 минута га пеците на 220 степени, затим преосталих 30 минута на 170 степени. Дакле, укупно време печења је 1 сат. Без обзира које је величине хлеб, време је увек исто. Када се испече, поуљите га равномерно свуда (13), и нека стоји у тепсији неких 10-ак минута, потом га извадите на тањир, како би сва топлота изашла. Никако хлеб не сеците док је топао, него тек након 2-3 сата хлађења. Ова количина може трајати сигурно 3 дана за 2 одрасле особе. Пробајте, па јавите своје утиске. Пријатно. 

Нема коментара:

Постави коментар